Stručni članci, Zavarivanje

Čišćenje zavarenih spojeva na cjevovodima od nehrđajućeg čelika

Od kada smo započeli našu suradnju sa tvrtkom Nitty-Gritty, znali smo da je jedan od najvažnijih sektora u kojem rade naši klijenti sektor cjevovoda. Cjevovodi od nehrđajućeg čelika su ključni dio mnogih proizvodnih procesa, u obradi vode, u naftnom i plinskom sektoru, u prehrambenoj industriji i u drugim različitim područjima.

ZAVARIVANJE

Bavimo se čišćenjem zavarenih spojeva na nehrđajućem čeliku, te nas je ovaj sektor uvijek stavljao pred vrlo posebne i raznolike šavove za čišćenje. Veliki i mali promjeri koji variraju od spojnice za naftu i plin, kaljene i zavarene do 1500 mm promjera do vatrogasnih instalacija s cijevima promjera 10/20 mm. Zavarivanja koja se nalaze su različitih vrsta: TIG, MIG/MAG, orbitalna, potopna (SAW), čak i nekoliko elektroda s oplatom.

Kriteriji za izbor optimalnog uređaja

Kada dolazimo u tvrtke ovog tipa, izazovi su uvijek različiti i čine izbor uređaja za čišćenje vrlo složenim. Glavni faktori za odabir su:

Vrsta zavarivanja

Orbitalno, TIG, MIG/MAG, SAW i elektroda s oplatom, ove tehnologije zavarivanja zahtijevaju sve snažnije strojeve za čišćenje koji su sposobni razviti snagu (W) koja može brzo i učinkovito ukloniti okside zavarivanja.

Geometrija zavarivanja

Geometrije zavarivanja zahtijevaju odabir dodatne opreme stroja i njegovih funkcija. To uključuje odluku treba li uređaj imati četkicu od ugljika za čišćenje zavara ili pak jastučasti umetak od tkanine?  Isto tako treba donijeti odluku da li ćemo izabrati stroj s automatskim doziranjem sredstva za čišćenje i integriranim odvodom dima ili ne.

Radno okruženje (radionica i/ili gradilište)

Radno okruženje gdje se provodi čišćenje zavara određuje koji uređaj ćemo odabrati.  Lagane i snažne mašine iz X-Brush plave linije idealne su klijente koji obavljaju čišćenje zavara na samom gradilištu. Mnogi klijenti radije biraju stroj iz linije CLINOX, koji je idealan za rad u radionici, jer ta linija omogućuje operateru bolje rezultate u smislu produktivnosti, jer je opremljena brojnim funkcijama koje ubrzavaju operaciju i povećavaju udobnost korisnika.

Ekološki problemi

Nije uvijek moguće koristiti opasna sredstva za čišćenje (iritirajuća/korozivna) u određenom okruženju ili na gradilištu. To zahtijeva uporabu stroja s tekućinama koje su kompatibilne s upravljivim razinama rizika. Imamo različite klijente koji redovito kupuju neutralna rješenja za čišćenje ili pak koriste vlažne maramice za čišćenje zavarenih spojeva od inox-a. Ove maramice su osmišljene  tako da ne proizvode tekući otpad; nakon čišćenja intervenira se neutralizacijom pomoću neutralizirajućeg spreja te se nakon toga područje osuši sa papirom.

Vrsta postrojenja (nafta i plin, protupožarna zaštita, prehrambena industrija, farmaceutski sektor, itd.)

Materijal cijevi (AISI 430, 304, 316, 304L, 316L, dvostruki sloj) također određuje vrstu tekućine koja se koristi. Kiseline nisu prikladne za martenzitske čelike, ali su optimalne za austenitske. Naišli smo i na slučajeve gdje kiseline nisu primjenjive jer cijev ima dva sloja (čelik/inox). U takvim slučajevima biramo rješenja koja ograničavaju curenje tekućine, ili blaga/neutralna sredstva.

Performanse postrojenja

Čuo sam za postrojenja (loše izvedena) s posudama za sakupljanje ispod zavarivanja za skupljanje curenja. Stoga je u ovom kontekstu važno ne samo pravilno zavarivati, već i ponovno provoditi pasivaciju u tretiranim područjima elektrokemijskim skidanjem (ne znate što je pasivacija? o tome govorim u ovom članku: Pasivacija nehrđajućeg čelika). Naišli smo na slučajeve gdje je, zahvaljujući našoj opremi, pasivacija bila bolja na tretiranom području nego na površini cijevi koja nije bila tretirana. Da bismo postigli najbolju površinsku pasivaciju zavarivanja na cijevi, možemo postaviti stroj i tekućine za skidanje tako da maksimiziramo prinos i učinkovitost ovog aspekta. Neki su sustavi osjetljiviji od drugih na probleme korozije, ali pasivacija je uvijek obavezna.

Održavanje oksidiranih cijevi

Svijet cjevovoda također nudi zanimljive izazove kada je riječ o radovima održavanja cijevi od nehrđajućeg čelika. Intervenira se s uređajima za čišćenje kod uklanjanja ozbiljnih oksidacija ili s maramicama (bez tekućina) za manje agresivne oksidacije.

Rješenja koja nudimo u ovom slučaju imaju tri karakteristike:

Praktičnost: proizvodi u maramicama/maleni stroj (8 kg).

• Učinkovitost: brzo i učinkovito održavanje

• Ekonomičnost: niski troškovi materijala i rada

Čak i s proizvodima za održavanje, ponovno provođenje pasivacije je obavezno, jer kada se oksid ukloni, neće se ponovno pojaviti.

NITTY-GRITTY projektira i proizvodi uređaje temeljene na elektrokemijskoj metodi  čišćenja zavarenih spojeva na nehrđajućem čeliku, kao i testere za prepoznavanje i pasivaciju nehrđajućeg čelika.